Oldalak

2017. március 11., szombat

Art ajánló Árt-atlanoknak is



Sziasztok! Ma egy olyan performanszt fogok bemutatni nektek , amit megtaláltok a www.bunoskonyv.hu  oldalon a Bű-vn-ös Sarok menüpont alatti Audio-Visual Art ajánlóban. 


Lulu Rouge- Melankoli című előadásra körülbelül négy-öt éve találtam rá, teljesen véletlenül a youtube-on.(sokat „véletlenezek” a youtube-on) A címszó volt  az, és a gyakori melankólikus állapotom, ami vezérelt.  Az eredmény pedig magáért beszél. Természetesen a Lulu Rouge azonnal elnyerte rajongásomat és hetekig szólt a fejhallgatómban, bár napjainkban kevésbé engedem a melankólikus állapotnak, hogy maga alá temessen, azért a Lulu meg-meg szólal néha még. És az sem ritka  jelenség, hogy előkerül a toll és a papír a hatására. Az inspirációs hatásfokát  az egytől tízig terjedő ihlet skálán a hetes és a nyolcas polcra állítom be, azért kapja ezt az előkelő helyezést, mert képes azonnal hatni, egyszerűen kiragad, bármilyen is legyen az aktuális hangulatom, ha megszólalnak a fejhallgatómban ezek  az intenzív éneksávok az erőteljes instrumentális kíséretben, már úszok is az árral.  (Majdnem kizárólag fejhallgatóval hallgatok csak zenét, és mániákusan elvárom a minőséget a hangszoróktól is, ezt egy beats by dr.Dre fülesben találtam meg a saját ízlésem szerint). Ezt a hatásfokot abszolut tetőzi a videómunka, ami tökéletesen egybeforr a zenei aláfestéssel, bár nemtudom, hogy a zenére épült a videó anyag, vagy fordítva. Ez a „kiragadó” hatás  amivel uralma alá parancsolja az ember érzelmi állapotát rányomja a bélyegét a befogadó egyénre, nem csak a lejátszás idejéig, hanem pont, hogy mert hangulatra képes hatni, ezért egy sajátos adrenalinnal lát el, amit képes napokig adagolni az ember tudatába a letisztult  fehér-fekete alig öt perces jelenet. A fő hatóeleme a fény exponálása, és a robusztus mozdulatok ötvözéséi. Természetesen szembejön a meztelenség, ami nem csak az egyszerűséget tárja a néző elé, hanem, mint a szenvedés, mint a gyönyör kontrasztjába beleolvaszt.

           A Lulu Rouge a Skandináv elektronikus zenei szintéren elsők között alkot. Napjainkig mindössze két albumot jelentetett meg.
           A „Bless you” került a polcokra elsőként 2008-ban (ezen hallható a „melankoli” is). A következő albummal igencsak megváratták a rajongókat, ugyanis csak fél évtízeddel később (2013) jelent meg a „The Song Is In the Drum” című korong.
         Ezek melett jönnek sorban a remix produkciók, olyan nevekkel, mint például: a jól ismert Moby, a híres Trentemøller, és Agnes Obel.

Én bízok benne, hogy nemsokára előkerül a két művész(Torsten "Buda" Jacobsen és Thomas "T.O.M" Bertelsen) újab produkciója, hisz már igencsak esedékes lenne.
 *******************************************************************************

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése